Påskafton – dagen då många äter godis och påskmat, men som alltför ofta glöms bort andligt. Det är mittemellandagen – mellan korsets smärta och uppståndelsens jubel. Jesus ligger i graven. Lärjungarna är förvirrade. Gud verkar långt borta. Jag tänkte därför ta tillfället i akt och skriva om när Gud känns frånvarande, och hur vi ska se på det utifrån ett …
Pingst och uteslutningar
Så här på långfredagen tänkte jag det kunde vara passande att reflektera lite självrannsakande om alla de uteslutningar som frikyrkan har ansvar för. Mellan mitten av 1800-talet och början av 1900-talet uteslöts enligt Owe Kennerberg, tidigare rektor vid Enskilda högskolan Stockholm, omkring 80 000 människor ur Svenska Baptistsamfundets församlingar. Av de cirka 185 000 personer som döptes var det alltså …
Ingen Pingst utan Påsk
Som pingstvän är det lätt att fokusera på Pingsten, att betona bönesvar, helande, tungotal och seger i Andens kraft. Jesu lidande är vi naturligtvis medvetna om, men vi predikar hellre att Jesu uppstod än att han dog. Vi predikar hellre om Andens utgjutande på Pingstdagen än om Getsemanes blodsvett på skärtorsdagen. Men mitt i vår framgångsiver behöver vi ibland stanna …
När elden bränner snett – om den pentekostala teologins baksida
Som ni som följer mina teologiska reflektioner här vet, så har jag på senare tid skrivit mycket om ”pentekostal teologi”. Dels för att jag älskar den och är djupt fascinerad av den. Men också för att jag befinner mig i en självrannsakande process där jag tillsammans med er försöker tänka högt och reflektera kring Pingströrelsens teologi och vad som har …
Stå ut med varandra
Ibland tycker jag det är lite kul att Paulus skriver till församlingen i Kolosse att de måste ”stå ut med varandra”. Man kan ju tycka att man i en församling borde tycka lite mer om varandra än att bara ”STÅ UT med varandra”! Men ju längre jag har jobbat som pastor (ett kvarts sekel snart) desto mer förstår jag vad …
Aprilskämtet Flyktingpartiet
Igår var det första april, och jag drog ett aprilskämt. Jag lanserade Flyktingpartiet – ett påhittat parti för de nästan en miljon människor i Sverige som saknar rösträtt i riksdagsvalet. Flera kommentatorer tyckte det var synd att det var ett skämt och hade gärna röstat på partiet om det hade funnits. Men skrattet fastnar lite i halsgropen när man tänker …
Sju nyckelprinciper för ett Bibliskt ledarskap
Ikväll reflekterar jag lite över detta med ”Bibliskt ledarskap”. Landade i vad jag tror är sju nyckelprinciper: 1. Korsets väg I Fil 2:5–11 kan vi läsa om vår stora förebild i allt: hur Jesus var till sinnes. Där ser vi att han var ”ödmjuk” och ”utblottade sig”. En kristen ledare måste vara beredd att ödmjuka sig och tjäna, precis som …
Gal 3:26-29 – Varken man eller kvinna
I Galaterbrevets femte kapitel kan man nästan se hur spottet fräser ut ur munnen på Paulus när han i ilska och vass sarkasm utbrister: “De som hetsar er borde gå och kastrera sig.” (Gal 5:12) Med detta uttryck, som i finkristna kretsar måhända kan tyckas vara djupt opassande, vill Paulus visa hur absurt det är att försöka tvinga de grekiska …
Vad den helige Ande gör
Igår skrev jag en teologisk reflektion om vem den helige Ande är. Idag vill jag dela några tankar om vad den helige Ande gör i våra liv och i världen. 1. Nytt liv genom Anden – Vägen in i Guds rike För det första är den helige Ande källan till nytt liv. Jesus säger till Nikodemus i Johannes 3:5 att …
Guds Ande: Från Ruach till Pneuma Hagion
Det här med den helige Ande är superintressant tycker jag. Det är ju den pentekostala teologins hjärta. Men Anden tillhör naturligtvis inte bara Pingst, utan alla troende. Så här kommer en liten teologisk text om Guds Ande: Från Ruach till Pneuma Hagion. Om Skriften är ett tygstycke så är Guds Ande – kallad Ruach på hebreiska och Pneuma Hagion på …