Jesus och Pilatus

Christian MölkBibelberättelser Leave a Comment

Bibeltext: Johannes 18:28-19:16

Introduktion: I mötet mellan Jesus och Pilatus ser vi kontrasten mellan Guds rike och den här världens riken. Trots Pilatus försök att hävda sin auktoritet förblir Jesus tyst och avslöjar att hans rike inte är av denna värld. I slutändan uppfyller Jesu rättegång och korsfästelse Guds frälsningsplan och visar på hans kärlek och lydnad.

Nyckelvers:Jesus svarade: “Mitt rike är inte av den här världen. Hade mitt rike varit av den här världen, skulle mina tjänare ha kämpat för att jag inte skulle utlämnas åt judarna. Men nu är mitt rike inte av den här världen.”” (Joh 18:36)

Samtalsfrågor:

  1. Hur avslöjar Jesu svar på Pilatus frågor hur hans rike ser ut, och vilka konsekvenser får detta för vår förståelse av makt och auktoritet som Kristi efterföljare?
  2. Hur utmanar Jesus, som förkroppsligar sanningen, vår förståelse av sanningen i en värld fylld av konkurrerande ideologier och världsbilder?
  3. Vilka lärdomar kan vi dra av Pilatus exempel när det gäller faran med att kompromissa med våra övertygelser för popularitetens eller den politiska opportunismens skull?
Dela

Skriv en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.