David smord till kung

Christian MölkBibelberättelser Leave a Comment

Bibeltext: 1Samuelsboken 16

Introduktion: I den här texten lär vi oss att Gud ser till hjärtat snarare än till det yttre när han väljer sina ledare. Berättelsen lär oss hur viktiga inre egenskaper som tro, lydnad och ödmjukhet är i Guds ögon, och hur viktigt det är att vi odlar ett hjärta efter Guds eget hjärta.

Nyckelvers:Men Herren sade till Samuel: “Se inte på hans yttre och hans resliga gestalt. Jag har förkastat honom, för det går inte efter vad en människa ser. En människa ser det som är för ögonen, men Herren ser till hjärtat.”” (1Sam 16:7)

Samtalsfrågor:

  1. Varför tror du att Gud valde herdepojken David till kung över Israel i stället för hans äldre bröder, som till synes verkade mer imponerande?
  2. Hur kan vi odla egenskaper som tro, lydnad och ödmjukhet i våra egna liv, när vi vet att det är de egenskaper som Gud värdesätter hos sina ledare?
  3. På vilket sätt kan vi flytta fokus från det yttre till våra hjärtans tillstånd, både när det gäller hur vi ser på oss själva och hur vi uppfattar andra, särskilt när det gäller ledarskap och tjänst inom församlingen?
Dela

Skriv en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.