Guldkalven

Christian MölkBibelberättelser Leave a Comment

Bibeltext: 2Moseboken 32

Introduktion: I berättelsen om guldkalven lär vi oss att avgudadyrkan och olydnad mot Gud leder till allvarliga konsekvenser, men att Guds nåd och förlåtelse är tillgänglig för dem som ångrar sig och vänder tillbaka till honom. Vi lär oss om farorna med att sätta vår tillit och hängivenhet till något annat än Gud, och vikten av sann tillbedjan och lydnad.

Nyckelvers:Han tog emot guldet och formade det med en mejsel och gjorde av det en gjuten kalv. Och de sade: “Här är din gud, Israel, som har fört dig upp ur Egyptens land.”” (2Mos 32:4)

Samtalsfrågor:

  1. Vad fick israeliterna att vända sig till avgudadyrkan och skapa guldkalven, och vad kan vi lära oss av deras exempel om farorna med att sätta vår tillit och hängivenhet till något annat än Gud?
  2. Hur reagerade Mose på israeliternas synd, och vad kan vi lära oss av hans förbön och vädjan om Guds barmhärtighet för folkets räkning?
  3. På vilket sätt kan vi skydda oss mot avgudadyrkan och olydnad i våra egna liv, och hur kan vi uppmuntra varandra att förbli trogna och lydiga mot Guds befallningar?
Dela

Skriv en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.