Mose slår ihjäl en egyptier

Christian MölkBibelberättelser Leave a Comment

Bibeltext: 2Moseboken 2:11-22

Introduktion: Förhastade handlingar som motiveras av ilska och orättvisa kan få allvarliga konsekvenser, men Gud kan fortfarande använda bristfälliga individer för att uppfylla sina syften. I den här texten lär vi oss om vikten av självkontroll, att söka rättvisa genom Guds vägar och att lita på hans suveränitet även i stunder av frustration.

Nyckelvers:Den natten ska jag gå fram genom Egyptens land och slå allt förstfött i Egypten, både människor och boskap. Och jag ska hålla dom över Egyptens alla gudar. Jag är Herren.” (2Mos 12:12)

Samtalsfrågor:

  1. Vad fick Mose att reagera våldsamt på den orättvisa han bevittnade, och vad kan vi lära oss av hans handlingar om farorna med att agera impulsivt av ilska?
  2. Hur visar Guds svar på Moses handlingar hans suveränitet och förmåga att använda ofullkomliga individer för att fullfölja sina planer?
  3. På vilket sätt kan vi tillämpa den här berättelsens principer om att söka rättvisa och utöva självkontroll på våra egna liv och interaktioner, särskilt i stunder av ilska eller frustration?
Dela

Skriv en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.