Paulus i Aten

Christian MölkBibelberättelser Leave a Comment

Bibeltext: Apostlagärningarna 17:16-34

Introduktion: I Paulus tal till atenarna ser vi hur han engagerar sig i kulturen och världsbilden hos människorna i Aten och använder deras egna religiösa sedvänjor och filosofiska idéer som ingångar till att dela med sig av evangeliet. Han betonar sanningen att Gud är alltings skapare, den som ger liv åt alla, och kallar människor till omvändelse och tro på Jesus Kristus.

Nyckelvers:För i honom är det vi lever och rör oss och är till, så som även några av era egna skalder har sagt: Vi är av hans släkt.” (Apg 17:28)

Samtalsfrågor:

  1. Hur kontextualiserade Paulus sitt budskap till atenarna, och vad kan vi lära oss av hans sätt att evangelisera i ett pluralistiskt samhälle?
  2. Varför tror du att Paulus valde att citera grekiska poeter och filosofer i sitt tal? Vad lär oss detta om att samarbeta med människor från olika kulturella bakgrunder?
  3. Hur kan vi tillämpa Paulus exempel på kulturellt engagemang och kontextualisering i vårt eget delande av evangeliet med andra, särskilt i olika och sekulära sammanhang?
Dela

Skriv en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.